PERHOSIIMAN JA PERHON VÄLISSÄ ON - PERUKE!
Solmuttoman kapenevan perukkeen voit punoa myös itse!

Muutama vuosi sitten oli Fly, Rod and Reel lehdessä Darrel Martinin artikkeli punotuista perhoperukkeista (furled leader, brained leader) ja rakentelin niitä silloin muutamia. Nyt huomasin innostunutta kehumista näiden perukkeiden ominaisuuksista ja totesin, ettei ohjeita ole ollut missään suomeksi.

Punottu tai oikeastaan kierretty peruke on eräiltä ominaisuuksiltaan ylivoimaisen hyvä. Punotulla perukkeella ei ole lainkaan "muistia", erityisesti jos se on tehty lankamaisesta materiaalista. Se voidaan rakentaa kapenemaan halutulla tavalla siirtäen perhosiiman peruketta oikaiseva energia tasaisesti perhoon. Kierretty rakenne joustaa huomattavasti. Sen vetolujuus on erinomainen ja arvelisin, että myös naarmuttumiskestävyys hyvä. Perukkeeseen on helppoa imeyttää esim. kellutusainetta. Perukkeita voi tehdä eri paksuisia ja eri pituisia. Kärkiosan monofiilisiimaa vaihtamalla esim. lenkin avulla löytyy sopiva yhdistelmä joka tilanteeseen.
Peruke punotaan puisen jigin / sidontatelineen avulla. Pitkä (20-30 metriä!) ohut monofiilisiima (luokkaa 0.10-0.15- mm) tai esim. perhonsidontalanka (Uni 6/0, 3/0) vedetään useaan kertaan sidontatelineen tappien ympäri, niin että lanka sitoo edelliset lenkit eivätkä perukkeen osat pääse purkautumaan. Lopuksi perukkeen kaksi haaraa pyöritetään esim. porakoneen avulla (kuten jojon naru lapsena!) ja haarojen annetaan tasaisesti kietoutua / kiertyä yhteen. Näin saadaan kapeneva kierretty peruke, jonka paksuun ja ohueen päähän sidotaan lenkki. Tarkemmat ohjeet ovat alla. Haluttaessa ohueampaa tai paksumpaa tyveä tai kärkeä, pidempää tai lyhempää mittaa tai erilaista kapenemista (taper) voi tappien sijoitusta ja lankalenkkien määrää muuttaa.

TARVIKEET

1. Sidontateline: lautaa tai rimaa n 2,6-3 metriä (tai enemmän). Minulla on kaksi 1.30 mittaista 25 x 50 mm rimaa yhdistettynä päistään poraustapeilla, jolloin voin säilyttää telineen helpommin. Säädettävän telineen voi rakentaa myös lattialle painaviin esineisiin (tiiliskivi, lankunpätkä?) kiinnitetyistä tapeista tai nauloista. Jos haluat pidemmän perukkeen, otat pidemmän riman!
2. Puisia tappiliitoksiin käytettäviä tappeja (voit veistää myös itse tai käyttää sileää naulaa, pulttia tms)
3. Klemmareita ja jäykempää rautalankaa koukuiksi. Pieni paino, jossa on koukku (esim paristosta). Kumilenkkejä.
4. Porakone kiertämistä varten. Porakoneeseen kiinnitetään jäykästä rautalangasta tai naulasta väännetty pieni koukku.

RAKENTAMINEN (katso kaavakuva)

Riman/laudan toiseen päähän porataan ja kiinnitetään pystyyn kaksi tappia (aloitus = A, lopetus = L) ja niihin rautalankakoukut. Lanka irroitetaan lopuksi kiertämistä varten täältä, joten laita koukkuihin esim. klemmari, joka on helppo kiinnittää lopuksi porakoneen koukkuun.
Riman vasempaan ja oikeaan reunaan tulee 2 + 2 tappia, katso kuvaa, tapit on numeroitu 1 - 5. Etäisyydet voivat olla tasaiset n. 50 cm tai muuten haluamasi. Voit tehdä myös eri lailla ohenevan perukkeen useammalla tapilla!
Riman päähän tulee tappi (nro 3), johon taas on syytä kiinnittää rautalankakuokku ja esim. klemmari.

LANKA: voit käyttää ohutta siimaa tai esim. perhonsidontalankaa (Uni 6/0). Perukkeen oheneva osa voi olla värikäs, loppuosa perukkeesta on kuitenkin vaihdettavaa ohutta monofiilisiimaa. Värikäs kelluva peruke toimii myös tärppi -indikaattorina. Lanka on helpoin vetää tappien ympäri perhosidonnassa käytetyllä lankaohjaimella. Tässä ohjeessa olevan perukkeen ohuin osa koostuu kuudesta kiedotusta langasta, josta voit päätellä vetolujuuden ja valita langan paksuuden sopivaksi.

PUNOMINEN, LANGAN KULKU

Katso ohjekuvaa! Langan tulee olla tasaisesti jännitetty. Ole huolellinen, muutama virhe tulee alussa! Lopussa ei pitäisi olla yhtään irrallista lankalenkkiä. Kuvassa ei ole koko langan kulkua, vain kierrosten lukumäärä tappien ympäri. Jos haluat erilaisen paksuuden, lisää lenkkejä ja tarvittaessa tappeja!
Aloitat päätyklemmarista (A) ja viet langan neljä kertaa tapin 1 ympärija päätyklemmarin A kautta:
A - 1 - A - 1 - A - 1 - A . Sitten jatkat tapin 2 ja 1 välillä
- 2 - 1 - 2 - 1 -. Tapin 1 kohdalla vie lanka edellisten kolmen silmukan LÄPI (ks yksityiskohtakuva tapista), jolloin ne eivät enää pääse irtoamaan.
Seuraavaksi viet langan ulkokautta kärkiklemmarin 3 läpi vastapuolelle tapin 4 ympäri ja palaat kärkiklemmarin läpi tapin 2 ympäri olevien lankalenkkien LÄPI, jolloin ne eivät pääse purkautumaan:
- 3 - 4 - 3 - 2 -. Vie lanka uudelleen kärklemmarin 3 läpi ylemmäs tapin 5 ympäri ja palaa tapin 4 ympäri taas lankalenkkien LÄPI.
- 3 - 5 - 4 - . Sitten teet loppuosan kuten alkuosan päätyen klemmariin L:
- 5 - 4 - L - 5 - L - 5 - L - 5 - L . Siis koko sarja yksinkertaisuudessaan:

A-1-A-1-A-1-A-2-1-2-1-3-4-3-2-3-5-4-5-4-L-5-L-5-L-5-L

PERUKKEEN KIERTÄMINEN
Irroita klemmari A ja kiinnitä se porakoneseen kiinnitettyyn koukkuun. Irroita lankalenkit tapeista 1 ja 2. Pidä lanka tasaisen kireänä ja pyöritä poralla lankaan kierre. Porakoneen kierrosluvusta riippuen tarvitaan 20-50 sekuntia, ehkä n 2500 kierrosta. Peruke lyhenee kiertämisen yhteydessä useita senttejä. Siirrä poraa hitaasti löysyttäen peruketta, jotta se ei katkea. Kiinnitä kierretyn haaran klemmari A kumilenkillä koukkuun. Toista sama irroittaen klemmari L ja tapit 4 ja 5, sama määrä kierteitä ja kiinnitys takaisin koukkuun kumilenkillä.
Aseta klemmariin 3 pieni koukulla pieni paino, jotta peruke pysyy kireänä, kun annat sen kiertyä. Pidä perukkeen haarat samanmittaisina ja anna kiertymisen alkaa kärjestä, josta riippuva paino pitää perukkeen tasaisen jännittyneenä ja estää sotkujen syntymisen. Anna kiertymisen jatkua hitaasti ylös saakka. Voit laittaa painon myös yhdistettynä klemmareihin A ja L ja antaa pyöriä molemmista päistä. Ole varovainen, ettei tule sotkuja!

PERUKKEEN SOLMUT

Älä irroita klemmareita ennenkuin olet saanut haluamasi lenkkisolmut tms perukkeen molempiin päihin.
Liitä perukkeen loppupään monofiilipätkä esim. lenkin avulla tähän kapenevaan osaan.

Kokeile eri lankoja, eri pituuksia ja eri rakenteita! Netistä löydät ohjeita ja vinkkejä hakusanalla "furled leader" esim. Henk Verhaarin ohje

TAKAISIN ALKUSIVULLE


PERUKKEEN KAAVAKUVA